maanantai 31. elokuuta 2015

Tuulien Nousuun

Valitsin teoksen nimeltään "Tuulien Nousuun - nuoruuden lauluja", joka on julkaistu vuonna 1996. Teos on koottu viiden klassikkorunoilijan runoista. He ovat Uuno Kailas, Eino Leino, Kaarlo Sarkia, Edith Södergran ja Katri Vala.

Halusin valita luettavakseni runokokoelman, sillä niitä ei juurikaan ole tullut luettua ja halusin nähdä mitä saisin irti runoista. Valitsin juuri tämän kokoelman sen salaperäisen ja viehättävän kannen perusteella. Kannessa on pariskunta, joka suutelee karusellin hevosen kyydissä. Kuva on tarkoituksella pitkään valotettu, jotta saataisiin mukaan karusellin vauhti. Voisin sanoa, että kuvaan on haluttu luoda myös vanhanaikaisuuden tunnelmaa, sillä miehellä on kädessään piippu ja kuva on muokattu seepiaväreihin. Kansi kertoo jo hyvin paljon sisällöstä. Teos varmasti käsittelee vahvasti rakkautta ja tunteita. Teoksen nimi ”Tuulien Nousuun” taas kuulostaa siltä, että teoksessa käsitellään vapautta ja maailman tietä.

Pari ensimäistä runoa luettuani sain todella syvällisen vaikutelman tekstistä. Runot eivät muuta olekaan kuin symboliikkaa ja personifikaatioita, esimerkiksi ”Näytä minulle kasvosi läheltä, elämä. / Suo minun palvoa niitä silmilläni.” Tämä voisi tarkoittaa, että henkilö haluaa kokea elämän kokonaisuudessaan ja arvostaa sitä, mutta ei ole saanut siihen vielä tilaisuutta. Aluksi tuntuu todella hankalalta tulkita runoja, mutta uskon, että eteenpäin lukiessani alan sisäistämään teoksen symboliikkaa ja teemoja. - Millanoora

4 kommenttia:

  1. Minäkin valitsin luettavaksi vuonna 1996 ilmestyneen runokokoelman ”Tuulien nousuun – nuoruuden lauluja”, jossa on viiden eri runoilijan runoja. Kirjaan on koottu Uuno Kailaksen, Eino Leinon, Kaarlo Sarkian, Edith Södergranin sekä Katri Valan teoksia.

    En ole ennen juuri lukenut runoja, joten en tiedä osaanko oikein tulkita niitä. Valitsin tämän kirjan, koska sen runot on tarkoitettu nuorille ja ajattelin, että ne voisivat olla helposti tulkittavissa, sekä niihin voisi ehkä jopa hieman samaistua. Myös kannen hieman mystinen kuva, jossa on tyttö ja poika suutelevat karusellissa, herätti kiinnostukseni.

    Luettuani ensimmäiset 37 sivua huomasin, että vaikka runot on nuorille tarkoitettuja, ei niitä ole silti helppo tulkita. Myös kieli on vanhahtavaa, joten se tuo lisää haastetta lukemiseen ja ymmärtämiseen. - Veera

    VastaaPoista
  2. Häiritseekö runojen vanhanaikaisuus vai pidättekö niiden tyylistä? Ja onko runoille vielä ilmennyt yhteistä selkeää teemaa?

    -Maria

    VastaaPoista
  3. Nyt siis teen toisen blogitekstin runokokoelmasta ”Tuulien nousuun – nuoruuden lauluja”. Kirja on nyt tullut viimeiselle sivulleen ja olen erittäin positiivisesti yllättynyt runojen maailmasta. Olen tyytyväinen valintaani sillä siinä oli hyvin monipuolisesti runoja. Vaikka runoja oli välillä vaikea tulkita, sain oman käsitykseni niistä ja olen tyytyväinen siihen, että valitsin kyseisen kirjan.

    Runoissa oli pääteemana elämä ja rakkaus, kuten pätkässä Kaarlo Sarkian runoa Sydän todetaan: ”sydäntä ei voi ymmärtää. / Se ikävöi, se yksin jää. / Ken omakseen sen ottaa vois? - / sen hetken pitää, heittää pois.”

    Runokokoelma oli kokonaisuudessaan modernien ja perinteisten runojen sekoitusta ja monissa runoissa käytettiin loppusointuja. Esimerkiksi Eino Leinon runossa Hymni tulelle lausutaan näin: ”On elon aika lyhyt kullakin. / Siis palakaamme lieskoin leimuvin, / tulessa kohotkaamme korkealle! / Maa maahan jää, mut henki taivahalle.” Runosta voi myös huomata selkeää perinteisen runon tyyliä. Vastapainoksi pätkä modernista runosta Tänään: ”Nousin tänään kuolleista: / Tänään astuin kohisevaan junaan, / se laulaa: ELÄMÄ, ELÄMÄ, ELÄMÄ.” Kyseinen Katri Valan runo voisi kertoa mielestäni masennuksen jälkeisestä uudesta alusta. Ja siinä on käytetty toistoa tehostamaan runoa.

    Suosittelisin runokokoelmaa niille, jotka haluavat lukea monen runoilijan runoja samoissa kansissa, sekä samoista teemoista eri näkökulmissa. - Veera

    VastaaPoista
  4. Kun luin runoja eteenpäin, sain huomata, että melkein jokaista runoa yhdistää kaunis kieli ja kauniit kielikuvat kuten ”tähdet keinuvat ympärilläni / kuin äärettömät kukat yötuulessa”. Jokaisessa runossa on symboliikkaa, jonka voi tulkita eri tavoilla. Runoissa myös käytetään hyvin paljon personifikaatioita kuten ”maa kuohuu”, ”Elämä, äänesi kohisee minussa”, ”riemu elää, riemu hengittää” ja ”luonto pauhaa”. Aurinko, liekki, sielu ja luontoon liittyviä asioita mainitaan todella monessa runossa. Myös ylpeys on keskeinen aihe, josta moni runo kertoo.

    Runojen joukosta löytyy niin moderneja runoja kuin loppusointuisia runoja. Runoissa käytetään paljon kuvailevia adjektiiveja ja jokainen runo on jollain tapaa mahtipontinen ja kertoo voimakkaasti teemansa. Runojen nimet eivät ole omaperäisiä, vaan tavallisia ja kertovat heti runon sisällöstä, kuten ”sydän”, ”luojat” ja ”auringon noustessa”.
    Tuulien nousuun -teoksen runot olivat mielestäni hyvin herkkiä ja kauniita, vaikka jokainen runo vaatikin ensin syvällisempää tulkintaa. Voisin suositella teosta sellaisille, jotka haluavat miettiä elämän syvällistä merkitystä, herkkyyttä ja samalla myös vahvuutta ja voimaa ja ovat valmiita tulkitsemaan hankalia kielikuvia. - Millanoora

    VastaaPoista