sunnuntai 30. elokuuta 2015

Veren sokeri

Valitsin luettavakseni Tommy Tabermannin vuonna 2008 julkaistun runokokoelman Veren sokeri.  Olen joskus aiemmin törmännyt joihinkin Tabermannin runoihin, joista olen pitänyt ja jotka ovat olleet mielestäni kauniita. Halusin siis tutustua hänen tuotantoonsa vähän paremmin. Vaihtoehdoistani päädyin juuri tähän kokoelmaan sen kiehtovan nimen ja kannen takia.

Kansikuvaa hallitsee uhkaava verenpunainen taivas ja puiden tummat siluetit sitä vasten. Teoksen nimi on painettu hopeisin kaunokirjaimin keskelle pelkistettyä kantta. Takakansitekstiä ei ole.  Alkaessani lukemaan minulla ei siis ollut oikein minkäänlaista käsitystä kokoelman sisällöstä. Veren sokerin runoilla ei ensisilmäyksellä ole selkeää yhtenäistä teemaa. Runoissa käsitellään monenlaisia aiheita aina rakkaudesta yksinäisyyteen ja vapaudesta kaipuuseen. On eroottisia runoja, yhteiskuntakriittisiä runoja ja pieniä elämänohjeita. Runojen pituus vaihtelee yhden lauseen mittaisista mietteistä useiden sivujen mittaisiin, aivan omiin teoksiinsa. Kantavana ajatuksena lähes kaikissa runoissa tuntuu kuitenkin olevan ainakin jossain määrin suuret tunteet ja fyysisyys. Saa nähdä, millaisia mietteitä ne tarkemmin luettuina herättävät.


”Vapaus, vapaus / on täsmälleen sitä/ ettet silloin, juuri silloin / kun vapauden kipinä polttaa /muista kaivata, haluta muuta”. - Maria

5 kommenttia:

  1. Ovatko runot enemmänkin moderneja vai loppusoinnullisia perinteisiä runoja? Millaisia useamman sivun mittaiset runot ovat?
    - Roosa

    VastaaPoista
  2. Voisitko lukea enemmänkin runokokoelmia tämän perusteella?

    VastaaPoista
  3. Runot ovat moderneja. Runot, jotka jatkuvat useampia sivuja (kuten esim. Veren sokeri, josta kirja on saanut nimensä) ovat minusta vähän kuin jatkuvaa tarinaa, jossa on koko ajan sama kantava teema. Niistä joissain oli jollain lailla ylistävä tai ehkä vähän raamatullinen sävy.. Itse pidin kylläkin enemmän lyhyistä runoista :)

    -Maria

    VastaaPoista
  4. Voisin kyllä lukea enemmänkin runokokoelmia. Hyviä runoja on kiinnostavaa lukea

    -Maria

    VastaaPoista
  5. Luettuani Veren sokerin loppuun ajatukseni siitä ovat vähän ristiriitaiset. Joissakin runoista on todella hienoja ajatuksia ja symboliikkaa, mutta toiset on tehty mielestäni jollain tapaa ”tekotaiteellisesti”. Tällaisissa runoista tulee vaikutelma, että ajatusta tai sanomaa ei ole mietitty loppuun asti, vaan runoilija on vain halunnut saada siitä mahdollisimman erikoiselta kuulostavan.

    Monet runoista käsittelivät jollain tapaa seksuaalisuutta. Tabermannin käyttämä kieli on välillä melko ronskia ja fyysisyyteen keskittyvää. Itseeni kolahtivat paremmin herkemmät runot, joissa aiheita käsiteltiin vähän pehmeämmin.

    Kuten aiemmin mainitsin, teoksen sisältämät runot ovat hyvin eripituisia. Pääasiassa lyhyet runot miellyttivät minua niistä eniten, koska niissä kaikkein tärkein on saatu tiivistettyä eikä mitään ylimääräistä ole jätetty. Esimerkiksi runo nimeltä Voit valita teki minuun vaikutuksen: "Voit valita / tuhansista teistä / Voit valita, / ja voit erehtyä / Kunhan vain valitset oikein / mihin kohtaan, kenen syliin, / painat lopulta pääsi" Kuitenkin myös jotkut pidemmistäkin runoista ovat onnistuneita. Runossa Bagdad spa on samaan aikaan huumoria ja synkkää yhteiskuntakritiikkiä. Se on mielestäni kirjoitettu loistavasti. Pienen oman runokokoelmansa kirjan sisällä muodostava sarja Kuusi kyyneltä taas kosketti ihan omalla tavallaan.

    Kaiken kaikkiaan Veren sokeri oli kiinnostava lukukokemus. Ensi kerralla haluan tutustua ehkä etukäteen sisältöön vähän paremmin, koska nyt teos oli aavistuksen sekava. On helpompaa muodostaa yhtenäinen kuva kokoelmasta, kun runot ovat aiheeltaan ja pituudeltaan vähän yhtenäisempiä. - Maria

    VastaaPoista