tiistai 1. syyskuuta 2015

Elämä on kaunis

Sinä kyseisenä kesänä, kun täytin 15 vuotta ja pääsin ripille, sain lahjaksi runokirjan. Kirjan nimi on "Elämä on kaunis" ja sen kirjoittaja on Saima Harmaja. Saima Harmaja tunnetaan traagisesta elämäntarinastaan ja runoistaan, joissa hän laulaa ylistystä uuden elämän synnylle, keväälle, luonnolle ja rakkaudelle. Olin pitkään katsellut kuinka kyseinen kirja hautautui laatikkoni pohjalle ja aina tähän päivään asti se on siellä oikeastaan saanut olla ihan rauhassa. Nyt kuitenkin, kun saimme tehtäväksi lukea jonkun runo- tai novellikokoelman, niin päädyin ottamaan sen esiin ja lukemaan sitä.


En siis entuudestaan tunne runoja kovin hyvin, ja odotan runokokoelmalta paljon erilaisia syvällisiä pohdintoja ja ajatuksia. Runojen tulkinnassa voi tulla törmätyksi pieniin ongelmiin, kun aina niitä ei ole kaikkein helpoin ymmärtää, mutta täytyy vain pitää mieli avoimena ja yrittää päästä sisään kirjoittajan ajatusmaailmaan.

Kirjan runoihin on yhdistetty aina erilainen, Sinikka Hautamäen tekemä akvarellimaalaus ja se tuo kirjaan todella paljon eloisuutta ja saa siitä aikaan mielenkiintoisemman. Kokonaisuutena kirjan ulkoasu on hyvin tehty ja suunniteltu. - Taru

1 kommentti:

  1. Käsinkosketeltavaa tunnelmaa

    ”Elämä on kaunis” -runokokoelma piti sisällään omalla tavallaan aika herkkiä runoja. Runojen tunnelma vaihteli myös aina vähän. Toinen runo kertoi surullisesti jostain tapahtumasta kun taas toinen kertoi onnesta ja rakkaudesta. Näitä runoja kuvattiin kirjan takakannessa siis oikein hyvin sanomalla, että runoilija laulaa ylistystä uuden elämän synnylle, keväälle, luonnolle ja rakkaudelle.

    Runojen aiheet tulivat melko pitkälti luonnosta ja kaikki henkilöt ja asiat olivat luontoon liittyviä, kuten eläimiä ja kasveja. Runoissa käytettiin paljon personifikaatioita, joten sen avulla kasvit ja muut runojen asiat saivat ihmismäisiä muotoja.

    Runot ja niiden kuvitukset loivat yhdessä todella aistikkaan tunteen lukijalle.
    Modernit runot loivat hyvin vaihtelevan tunnelman joka sivulle, jolloin aina sivua kääntäessään pääsi aivan kuin uuteen maailmaan. - Taru

    VastaaPoista