keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Valitut Unisonot

Valitsin teoksekseni Raine Lammen (Leikkimieli kustannus 2008) kirjoittaman runokokoelman ”Valitut Unisonot”. Kirjastossa runokokoelmia vilkaistuani päädyin tähän, sillä nämä runot eivät ole ”perustylsiä” vaan hauskoja ja osin jopa härskejä. Kirjaa kehuttiin netissä veikeäksi mikä pitää paikkansa nopean selaamisen jälkeen. Runoja on monessa eri kategoriassa, mikä tekee lukemisesta mielenkiintoista ja auttaa ymmärtämään joidenkin runojen merkitystä.

Runojen nimet ovat mielestäni hauskoja, esimerkiksi ”Kaivopuisto vapun jälkeen” ja ”Leuhka Tennismestari”. Aiheitakin löytyy aina historiasta urheiluun. Runot eivät ole tavallisia syvällisiä runoja joista aihe jää arvailun varaan vaan lähinnä pelkkää puhdasta riimittelyä.


En ole ennen lukenut runokirjaa, romaanit ovat aina olleet minulle mieleistä luettavaa, mutta katsotaan mitä lukuhetket tuovat tullessaan. Uskoisin lukemisen olevan hauskaa ja huumorin sopivan minulle.  - Tommi

2 kommenttia:

  1. Löysitkö runoista paljon metaforia tai personifikaatioita? - Mikael

    VastaaPoista
  2. Lukuhetkeni runokokoelman ”Valitut unisonot” parissa olivat täynnä naurua ja hämmennystä. Kirja muutti kokonaan käsitykseni runoudesta. Runot eivät olleet lainkaan olettamaani jäykkää outoa runoutta, vaan täynnä hauskoja sanaleikkejä sekä osin jopa todella häröjä juttuja. Runot eivät liittyneet mitenkään toisiinsa. Runot on tosin lajiteltu kirjassa aiheiden perusteella. Suosikkirunoni löytyivät kategorioista ”Perhe ja koti” mutta myös ”urheilu”-kategorian runot iskivät minun huumorintajuuni. Unisonot ovat Raine Lammen oma brändi joka tarkoittaa sitä, että runossa käytetään vain yhtä loppusointua. Se tuo runoihin omanlaista veikeyttä. Lampi käyttää paljon slangisanoja, mutta kirjassa on selitykset useimmista sanoista.

    Suosittelen kirjaa jokaiselle joka pitää hyvästä huumorista ja haluaa kokeilla jotakin erilaista luettavaa. Runot ovat helppolukuisia, mutta mitä enemmän yleissivistystä omaat, sitä paremmin useammat runot sinulle aukeavat. Runoihin tulee kuitenkin suhtautua leikkimielisesti, sillä osa runoista voi olla erittäin provosoivia ja kieli voi olla hyvinkin rajua. Kirja oli hyvä, mutta ei tarpeeksi hyvä, jotta se saisi minut jatkamaan lukuharrastusta runouden parissa. – Tommi

    VastaaPoista