sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Sulassa sovussa

Tällä kertaa valitsin luettavaksi sarjakuvakokoelman. Päätin lukea Jarkko Vehniäisen Kamala luonto -sarjakuvista kootun sarjakuvakokoelman ”Sulassa sovussa”. Se on julkaistu vuonna 2014. Aiemmin olen törmännyt Kamala luonto -sarjakuviin Aamulehden sarjakuvasivulla. Kirjan etukansi esittelee päähenkilöt ja takakannessa ovat sarjakuvissa esiintyvät muut henkilöt. 
Päähenkilöinä ovat toistensa parhaat ystävykset kärppä ja ilves. Heidän lempipuuhaansa on saalistaminen. Kärppä ja ilves vitsailevat yleensä muiden eläinten kustannuksella, mutta myös toistensa. Pieruhuumori on yleistä etenkin ilvekseltä. Joissakin sarjakuvissa he myös pohtivat elämän merkitystä, mutta tyytyvät usein vain ympäripyöreisiin vastauksiin. Muita sarjakuvissa esiintyviä eläimiä ovat jänikset, pöllö, hirvi, karhu, kettu, sika ja lammas. Sarjakuvassa kärppä, ilves, pöllö, hirvi, kanit, kettu ja karhut ovat villieläimiä, jotka elävät villeinä metsässä. Kotieläimiä ovat sika ja lammas, jotka elävät aitauksissa omistajiensa mailla. Karhu on eläimistä se ”kunkku” ja saa aina kaiken mitä haluaa. Edes kärppä ja ilves eivät mahda hänen olemukselleen mitään. Yhdessä sarjakuvassa karhu jäi kuitenkin toiseksi, kun punkki heitti kipakan välikommentin. Jänikset ovat saaliseläinten ruokaa, mutta he tulevat esille useasti myös toisille pitämistään oppitunneista, joissa pääaiheena on elämänkiertokulku. Ketusta ei ole tällä kertaa luotu viekasta, vaan päinvastoin. Hän on tyhmä ja seko, ja kokee pääasiassa hyvin vahvoja positiivisia tunteita, mitä ihmeellisemmistä asioista. Pöllö on sarjakuvan ”viisas tietäjä”, joka antaa muille eläimille neuvoja. Neuvot ovat kuitenkin vain itsestään selvyyksiä, joita muut eläimet eivät hoksaa. Hirvi saa osakseen eniten pilkkaa. Hän on epäonninen ja masentuu aina pienistä asioista. 
Sarjakuvat olivat hauskoja ja eläimille luodut hahmot huvittavia. Sarjakuvia yhdistävä tekijä on luonto. Kirjan teemaa vaikea sanoa sarjakuvien perusteella, mutta ehkä se voisi olla pienistä iloista nauttiminen ja elämän yksinkertaistaminen. Voisin suositella kirjaa muille, koska sarjakuvat saavat välillä naurahtamaan jopa ääneen ja ovat nopeaa luettavaa. - Helmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti