sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kaukametsä


Valitsin kirjakseni Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kiven runoista kootun Kaukametsän (2011). Päädyin juuri tähän kirjaan, koska en ole ennen lukenut runoja ja Aleksis Kiven nimi oli ainut minkä tunsin. Kirjaan on koottu Kiven klassikkoteoksien lisäksi myös hänen vähemmän tunnettuja teoksiaan, ja runojen välissä on kirjallisuudentutkija Johanna Krappen omia kommentteja.

Kirjan kansi on ehkä hieman tylsä kun vertaa sitä muihin kirjassa oleviin kuviin. Kannessa on vain vesipisaroiden kuvia, kun taas runojen välissä on mustavalkoisia kuvia mm. suomalaisista maisemista. Olen lukenut runoja noin puoleen väliin asti, ja omasta mielestäni teksti on hieman vaikeasti luettavaa, enkä ainakaan itse tajua aivan kaikkien sanojen merkitystä. Tähän mennessä parhaiten mieleeni jäi runo nimeltä Tornin kello. Runo on kaunis, mutta samalla myös surullinen. Lisäksi tämä runo oli yksi niistä harvoista, jonka sisällön ymmärsin täysin. Toivon, että jatkaessani kirjan lukemista löydän lisää runoja, jotka ovat yhtä helppolukuisia kuin Tornin kello.

- - -


Luettuani kirjan loppuun, tulin siihen tulokseen, että suurin osa tähän kirjaan kootuista Kiven teoksista on hyvin surullisia, tai niissä on surullisia vivahteita. Runot olivat kannesta kanteen hieman vaikeasti tulkittavia kun en kaikkien sanojen merkitystä tajunnut. Kirjan loppupuolelta mieleeni jäi runo jonka mukaan kirja on nimetty, eli Kaukametsä. Runon kolmas ja neljäs säkeistö olivat runon parhaat säkeistöt, ja kokonaisuudessaan runo oli omasta mielestäni kirjan paras, ja niinpä päätin laittaa siitä näytteen loppuun: ”Vuoren harjanteella kauan seisoin, / katsahdellen koilliseen, / siellä näin mä nummen sinertävän, / honkametsän kaukaisen. // Puitten kärjil näin mä kunnaan kauniin, / armas päivä paistoi siel, /ylös kannaan kiirehelle juoksi, / kultasannoitettu tie.” - Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti