sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Fingerpori

Toista kirjaa valittaessani siirryin runoista sarjakuviin. Luettavaksi valitsin Pertti Jarlan sarjakuvakokoelman ”Fingerpori – lääkärileikit” (2013). Kannessa komeilee Fingerporin sarjakuvista tuttu Asko Arimo Vilenius, lääkärin varustus yllään. Olen ennenkin lukenut Fingerporia mm. sanomalehdistä, joten tiedän mitä odottaa.

Kirja pitää sisällään monia sarjakuvastrippejä, jotka keskittyvät pääosin Fingerporin keskussairalassa sekä tiedekeskus Fingerpolissa käyviin tapahtumiin. Sarjakuvissa esiintyy eri hahmoja, eikä kirjassa ole varsinaista juonta, vaikka jotkin sarjakuvat ovatkin kytköksissä toisiinsa. Useimmin stripeissä esiintyy Heimo Vesa, joka toimii tutkijana Fingerpolissa, sekä yksi keskussairaalan lääkäreistä. Heimo vaikuttaa yksinkertaiselta hepulta, mutta siinä piilee koko sarjakuvan hauskuus. Fingerporin huumori keskittyy paljolti erilaisiin vitseihin ja sanaleikkeihin, ja kyseisen kokoelman huumori oli usein seksuaalisävytteistä. Fingerpori on suunnattu enemmän aikuisille kuin lapsille vaikka sarjakuva onkin, minkä kyllä huomaa kirjaa selaillessa.

Kokoelman luettuani haluan suositella Fingerporia kaikille vähän aikuisemman huumorin omaaville. Sarjakuvat saivat hymyn huulille muutamaankin otteeseen. Vaikka välillä oli vaikeuksia älytä vitsi, on stripit tehty hienosti ja vaivalla. Kuvat on piirretty taidokkaasti, vaikka hahmot vaikuttavatkin osittain melko karuilta. Stripit keskittyvät myös huumorin ohella ajankohtaisiin ongelmiin, ja Fingerpori on tunnettu myös useista satiirisista vertauksistaan mm. politiikkaan. - Aleksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti